RECEPTEN: 10x de lekkerste, warme winterdrankjes!

De winter is aangebroken en het wordt met de dag kouder en knusser. Hier horen lekkere warme winterdrankjes bij! Saywhat heeft voor jou de 10 lekkerste recepten uitgekozen die je perfect bij de knusse openhaard kan drinken. Of je nou fan bent van wijn, chocolademelk of toch heel iets anders; er staat een recept voor je bij! Drink smakelijk!

LEES OOK: 6x de lekkerste warme drankjes voor de herfst!

RECEPT #1: Glühwein

BENODIGDHEDEN
  • 2 sinaasappels
  • 8 kruidnagelen
  • 1 fles rode wijn
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
BEREIDING
  1. Prik in een van de sinaasappels acht kruidnagels.
  2. Snijd van de andere sinaasappel de schil in reepjes en pers het sap eruit.
  3. Giet de fles rode wijn, met het kaneelstokje, de sinaasappel met kruidnagels, de reepjes schil en de basterdsuiker in een pan.
  4. Warm het geheel op en laat het op een laag vuur met deksel op de pan minstens een half uur tegen de kook aan ‘sudderen’
  5. TIP: In onze Saywhat Wijnfles blijft je glühwein tot wel 12 uur warm!

RECEPT #2: Warme Bisschopswijn

BENODIGDHEDEN
  • 2 sinaasappels (schoongeboend)
  • 5 kruidnagels
  • 1 fles rode wijn (0.75 l)
  • 2 kaneelstokjes
  • 75 gram rietsuiker
  • 1 mespunt gemalen koriander (ketoembar)
BEREIDING
  1. Snijd de sinaasappels doormidden en steek er de kruidnagels in.
  2. Schenk de wijn in een pan en breng hem met de sinaasappels, de kaneelstokjes, de suiker en de koriander tegen de kook aan. Laat op heel laag vuur – liefst op een warmhoudplaatje – minstens 1 uur trekken.
  3. Serveer de warme wijn in glazen of in de Saywhat Wijnset!

TIP: Zonder alcohol? Vervang de wijn door rodedruivensap en laat de rietsuiker uit het recept.

RECEPT #3: Warme Appelcider

BENODIGDHEDEN
  • 2 kaneelstokjes
  • 3-4 stuks anijsster
  • 1 theelepel kruidnagel
  • rasp van 1 citroen
  • 4 appels
  • 2 eetlepels honing
  • 1,5 liter appelsap
  • 500 ml appelcider
BEREIDING
  1. Doe alle ingrediënten (behalve de honing) in een pan met een dikke bodem, breng dit zachtjes aan de kook.
  2. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.
  3. Draai het vuur uit en laat de appelcider afkoelen tot het niet te heet is om te drinken.
  4. Roer de honing er doorheen en serveer in leuke drink glaasjes. Snijd de appel in plakjes en zorg dat elk glaasje een plakje appel heeft.

RECEPT #4: Irish coffee

BENODIGDHEDEN
  • 250 ml verse slagroom
  • 2 theelepels donkere basterdsuiker
  • 120 ml Irish whiskey
  • 500 ml vers gezette sterke koffie
  • 2 theelepel cacaopoeder

BEREIDING

  1. Klop de slagroom met een garde of handmixer niet stijf, maar zo dik en lobbig dat slagroom nog net van de lepel afloopt.
  2. Spoel de glazen om met heet water verdeel de basterdsuiker en whiskey erover.
  3. Schenk de koffie erbij en los de suiker al roerend op.
  4. Houd de lepel met de bolle kant naar boven vlak boven het glas en schep of schenk met je andere hand de slagroom voorzichtig via de lepel in het glas.
  5. Bestuif de slagroom met cacaopoeder.

RECEPT #5: Speculaas Latte

BENODIGDHEDEN
  • 100 ml water
  • 75 gram basterdsuiker
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 125 ml melk
  • 75 ml koffie
  • slagroom
  • kaneelpoeder
BEREIDING
  1. Start met het maken van de siroop. Zet een pan op laag vuur met daarin de basterdsuiker en speculaaskruiden.
  2. Laat het inkoken, maar blijf continu roeren. Daarna moet je de siroop laten afkoelen.
  3. Voor de koffie meng je de melk met de siroop en warm het op in de magnetron.
  4. Voeg hierna twee espresso’s toe.
  5. Top het af met een toef slagroom en decoreer het met wat kaneelpoeder.

RECEPT #6: Minty Hot Chocolate

BENODIGDHEDEN
  • 450 ml volle melk
  • 120 ml room of slagroom
  • 120 gram chocolade in stukjes
  • 4 eetlepels gecrunchte zuurstokken óf 1/4 theelepel pepermuntextract
  • Slagroom
  • Chocoladevlokken
BEREIDING
  1. Schenk de melk en de room in een pan en verwarm het mengsel tot het kookt.
  2. Haal de pan van het vuur en roer de stukjes chocola en het pepermuntextract OF de gecrushte zuurstok door het mengsel heen.
  3. Roer het geheel goed tot het een glad mengsel is. Als het nodig is kun je de pan nog eens op laag vuur zetten om de chocola beter te laten smelten.
  4. Giet het in een beker en spuit er een toef slagroom op. Garneer het met zuurstokjes en geschaafde chocolade.

RECEPT #7: Eierpunch

BENODIGDHEDEN
  • 6 grote eieren
  • 750 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • Whisky, cognac of rum
  • 170 gram kristalsuiker
  • 1/2 theelepel vanilleextract
  • 1/2 theelepel zout
  • Nootmuskaat
BEREIDING
  1. Doe suiker en zout in een kom. Voeg de eieren toe en mix het tot een egaal licht schuimig mengsel.
  2. Doe de melk in een pannetje en verhit zonder te laten koken. Wanneer de melk warm is, schenk je al roerend het eiermengsel erbij. Verhoog de temperatuur en blijf roeren totdat de punch wat dikker wordt.
  3. Voeg slagroom, 3 eetlepels whiskey, cognac of rum en vanille-extract toe en roer goed door. Bewaar vier uur afgedekt in de koelkast.
  4. Serveer de eierpunch met een snufje nootmuskaat.

RECEPT #8: Zopie

BENODIGDHEDEN
  • 1 liter bier
  • 1 pijpje kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 plakjes citroen
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 dl rum

BEREIDING

  1. Doe het bier, het kaneelpijpje, de kruidnagels en de plakjes citroen samen in een pan en breng het aan de kook.
  2. Laat het zopie-brouwsel ongeveer 20 minuten borrelen.
  3. Kluts dan de suiker met de eieren los en bind het bier hiermee.
  4. Voeg op het laatst de rum toe zodat het niet verdampt. Wel heet drinken. Yum!

RECEPT #9: Warme Rum Punch

BENODIGDHEDEN
  • 1 liter melk
  • 250 ml rum
  • suiker naar smaak
  • vanillesuiker
  • nootmuskaat
BEREIDING
  1. Verwarm de melk, voeg de ruim, suiker en vanillesuiker toe.
  2. Verdeel het over koppen of glazen.
  3. Maal of rasp er wat nootmuskaat over.

RECEPT #10: Anijsmelk

BENODIGDHEDEN

  • 1 liter melk
  • 2 el anijszaadjes
  • 1 zakje vanillesuiker
  • suiker

Optioneel:

  • maizena
  • mini marshmallows
BEREIDING
  1. Doe de anijszaadjes in een thee-ei. Verwarm de melk met de vanillesuiker en het thee-ei tot het kookt.
  2. Zet het vuur lager en laat nog 10 minuten zachtjes trekken.
  3. Als je de anijsmelk wat dikker wilt hebben doe je 1 el maizena in een kopje, met wat water. R
  4. Roer het glad en giet het bij de melk.
  5. Laat al roerend even binden.

PROOST!

Benieuwd naar meer recepten? Elke zondag plaatsen wij twee recepten op onze stories. Volg ons op Instagram om nooit een recept te missen!