Gratis verzending vanaf 40,-

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis!*

Klanten geven ons een 9,4/10

15% korting met code WATER *

De wegwerpbeker in de ban

Ze waren eerst niet weg te denken: de papieren- en plastic wegwerpbekers. Vanaf 3 juli 2021 was er al een verbod op producten voor single use, zoals de plastic koffiebekers. Deze maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat plastic zwerfafval in de natuur en de zee terechtkomt. Maar nu, een aantal jaar later, gaan we over op de volgende stap: herbruikbare drinkbekers en verpakkingen worden standaard! Vanaf juli 2023 mogen er geen plastic wegwerpbekers en voedselverpakking meer aangeboden worden. Wil je jouw koffie of andere drankje toch meenemen voor onderweg? Dan kan je kiezen voor een herbruikbaar alternatief of extra betalen voor de (plastic) wegwerpbeker.

Maar waarom moeten ook deze papieren koffiebekers in de ban? Elke dag belanden er zo’n 80.000 wegwerpbekers op de afvalhopen van stations. Hoewel een groot deel van deze bekers netjes in de prullenbak gegooid worden, komen er helaas ook vele koffiebekers in de natuur terecht. Deze papieren koffiebekers, die tevens plastic bevatten, worden hierdoor onderdeel van de plastic soep: de plastic vervuiling in de oceaan. Het is sinds 2021 verplicht om deze bekers te voorzien van een markering, hierop is een dode zeeschildpad te zien. Dit betekent dat het product plastic bevat en weggegooid moet worden daar waar het hoort: de afvalbak!

Markering: product bevat plastic

Bring your own

Van verschillende kanten wordt geprobeerd om ons bewust te maken van ons plastic gebruik, zo ook door de NS. Een grote container gevuld met duizenden wegwerpbekers stond in de stationshal in Utrecht. Hiermee werden reizigers aangemoedigd om hier hun laatste beker weg te gooien. Het doel hiervan was reizigers aan te moedigen om hun eigen herbruikbare fles of koffiebeker mee te nemen voor onderweg. Bring Your Own = The Way To Go.

Korting op jouw drankje

Je eigen koffiebeker (of fles) meenemen zorgt niet alleen voor minder afval, maar levert jou ook nog eens korting op! Je krijgt onder andere de Starbucks en Albert Heijn To Go namelijk € 0,25 korting wanneer je je eigen beker meeneemt. Daarnaast moeten koffiebekers op kantoren vanaf 1 januari 2023 afwasbaar zijn of in ieder geval 75% moet worden gerecycled. Daarnaast moet je vanaf 2023 gaan betalen voor wegwerp plastic. Dit betekent dat je, net als voor plastic tasjes, een vergoeding moet gaan betalen voor onder andere wegwerp koffiebekers.