Water is langer houdbaar in een fles gemaakt van RVS

Heb jij een idee hoe lang water uit de kraan houdbaar is? Bacteriën in water zie en proef je niet, maar kun je wel ruiken. Als je water muf ruikt zit het vol met bacteriën. Deze geur wordt veroorzaakt door de gassen die bacteriën uitscheiden. Wanneer je toch bedorven water gedronken hebt is dit vaak niet schadelijk voor je gezondheid, heel fris is het alleen niet.

Er zitten in water niet voldoende voedingsstoffen voor bacteriën om te kunnen groeien. Een ongebruikte en ongeopende fles water is hierdoor een lange tijd houdbaar, vaak minimaal een jaar. Wanneer je een vieze fles of een fles waar je eerder uit hebt gedronken gebruikt, verandert dit.  Door de bacteriën uit je mond en speeksel krijgen bacteriën nu namelijk wel de kans om te groeien.

Zo houd je je water het langst goed

Om je water zo lang mogelijk goed te houden kan je dit het best bewaren bij een lage temperatuur, bijvoorbeeld in de koelkast. Water blijft in de koelkast ongeveer twee dagen goed, in een ongeopende fles is dit natuurlijk veel langer. Daarnaast is het belangrijk om je fles met water niet in direct zonlicht te leggen, de warmte van het zonlicht zorgt ervoor dat bacteriën sneller groeien. Ook je water in een fles van roestvast staal (RVS) of glas bewaren, zorgt ervoor dat je water langer houdbaar is.

Om te voorkomen dat er bacteriën in je water terechtkomen, wordt het toch aangeraden om je water iedere dag te verversen. Om de kans op bacteriën in je fles te verkleinen is het belangrijk om deze goed schoon te houden. Wanneer je de fles alleen voor water gebruikt kan je de fles minimaal één keer per week omspoelen met kokend water. Wanneer je de fles ook voor andere dranken gebruikt, is het aan te raden om de fles eens per week grondig te reinigen. Door de fles schoon te maken door middel van warm water en azijn of warm water en (baking)soda, blijven er geen geurtjes of bacteriën achter.