Gratis verzending vanaf 40,-

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis!*

Klanten geven ons een 9,4/10

15% korting met code WATER *

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval

Blikjes en plastic flesjes staan in de top 5 van het meest gevonden zwerfafval. Sinds 1 juli 2021 zit er daarom naast statiegeld op grote PET-flessen, ook statiegeld op kleine plastic flessen. Vanaf 1 april 2023 volgt nu ook een landelijk dekkend, consumentenvriendelijk statiegeldsysteem voor blikjes. Het doel hiervan: het terugdringen van zwerfafval en het terugwinnen van waardevol materiaal voor hergebruik.

Statiegeld op PET-flessen en blikjes: waarom?

De plasticsoep, alle plasticvervuiling in de oceaan, is een groot probleem. Dieren raken erin verstrikt of zien plastic aan voor voedsel, vaak met de dood als gevolg. Plastic heeft de vervelende eigenschap dat het niet vergaat, maar uiteenvalt in kleine stukjes plastic (microplastics). Het duurt tot wel 500 jaar tot een plastic PET-fles vergaan is, het afbreken van frisdrankblikjes duurt tot wel 200 jaar. Recyclen is dus een veel betere optie!

76% minder zwerfafval

Sinds juli 2021 betaal je als consument statiegeld voor PET-flessen met een inhoud tot 1 liter. Dit geldt alleen voor plastic flesjes voor frisdrank en water. Deze flesjes kunnen net als grote PET-flessen gewoon ingeleverd worden in de inleverautomaten die in bijna alle supermarkten aanwezig zijn. Een groot deel van alle ingeleverde PET-flessen kunnen opnieuw ingezet worden voor de productie van nieuwe flessen. Wist je dat momenteel 50% van nieuwe 1,5 literflessen in Nederland bestaat uit gerecycled materiaal (rPET)?

Uit onderzoek is gebleken dat sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes, deze 76% minder voorkomen in zwerfafval. Uit ditzelfde onderzoek is gebleken dat het aantal blikjes juist met 14% is toegenomen. De reden dat er nu steeds vaker voor blikjes wordt gekozen is omdat deze (nog) niet ingeleverd hoeven te worden en je er geen statiegeld voor betaald.

€ 0,15 statiegeld op blikjes

Op alle metalen drinkverpakkingen tot 3 liter zit vanaf 1 april 2023 € 0,15 statiegeld. Deze blikjes zijn, net als PET-flessen met statiegeld, te herkennen aan het statiegeldlogo. Jaarlijks worden er ruim 2 miljard blikjes verkocht in Nederland. Het doel van het statiegeld is om te voorkomen dat al deze blikjes, die een laagje plastic bevatten, in de natuur terechtkomen. Het is hierbij wel belangrijk dat de barcode van de blikjes onbeschadigd is en het blikje in goede staat verkeert. Platte of beschadigde blikjes kunnen niet meer ingeleverd en gerecycled worden.