Gratis verzending vanaf 40,-

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis!*

Klanten geven ons een 9,4/10

15% korting met code WATER *

Je RVS fles schoonmaken: 5 manieren

Een herbruikbare RVS (thermos)fles is beter voor het milieu dan een van (wegwerp) plastic, bij goed gebruik gaan ze ook nog eens jaren mee. RVS heeft als voordeel dat geuren en smaken niet in het materiaal kunnen trekken, toch is het belangrijk om je fles met regelmaat goed schoon te maken. Maar let op: de meeste RVS flessen mogen niet in de vaatwasser. Het vacuüm in thermosflessen kan beschadigd raken en door ze met de hand af te wassen blijven ze ook nog eens langer mooi. Daarnaast is handwas over het algemeen een stuk milieuvriendelijker dan het gebruik van de vaatwasser.

Hoe kan het dan dat je fles toch onfris gaat ruiken wanneer je deze enkel voor water gebruikt? Tijdens het drinken komen er bacteriën in de fles waardoor de fles onfris gaat ruiken. Wanneer je een RVS fles voor bijvoorbeeld thee, koffie of frisdranken gebruikt kan de geur en/of smaak hiervan in de fles blijven hangen. Ook tussen de dop en de siliconen afsluitring kunnen restjes zich ophopen, de ideale omstandigheden voor bacteriën en schimmels. Maar hoe kan je een RVS (thermos)fles dan het beste schoonmaken? Wij hebben 5 manieren om je fles schoon te maken voor je op een rijtje gezet!

1. Een dagelijkse schoonmaakbeurt

Voor het dagelijks schoonmaken van je RVS fles is het voldoende om deze om te spoelen met warm water. Hierbij kan je eventueel gebruik maken van een flessenborstel. Vergeet ook niet om de dop van de fles schoon te maken. De buitenkant van de RVS fles kan je gemakkelijk schoonmaken met je handen of door gebruik te maken van een gewone afwasborstel. Zorg er wanneer je de fles wegzet voor dat je dop niet op de fles doet, hierdoor verklein je de kans op bacteriën.

2. Warm water en afwasmiddel

Om je RVS fles goed schoon te houden is het belangrijk om, naast de dagelijkse schoonmaakbeurt, de fles eens per week schoon te maken met warm water en een druppel afwasmiddel. Vul de fles voor de helft met warm water en voeg hier een druppel afwasmiddel aan toe, schud een aantal keer goed en gooi de fles vervolgens leeg. Ook hierbij kan je gebruik maken van een flessenborstel en is het belangrijk om ook de dop goed schoon te maken. Zorg er tot slot voor dat alle zeepresten uit de fles zijn en laat de fles ook nu zonder dop drogen. Deze zeepresten kunnen namelijk de groei van bacteriën stimuleren.

3. (Baking)soda en warm water

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om je RVS fles een keer grondig schoon te maken, vooral wanneer je de fles niet alleen voor water gebruikt. Wanneer je de thermosfles gebruikt voor bijvoorbeeld thee, koffie, melk of frisdranken kunnen er restjes hiervan achterblijven. Om de RVS fles grondig schoon te maken kan je gebruik maken van (baking)soda en warm water. Vul de fles met water en twee schepjes (baking)soda, schud het mengsel een paar keer en laat het minimaal een uur staan. Je kunt er ook voor kiezen om het mengsel de hele nacht te laten staan. Spoel de fles vervolgens goed om en zorg ervoor dat je de fles zonder dop laat drogen.

4. (Natuur)azijn en warm water

Een andere manier om je RVS fles grondig schoon te maken, is door gebruik te maken van (natuur)azijn en warm water. Azijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel die geurtjes absorbeert en waarmee je de bacteriën in je fles kunt doden. Let er hierbij wel op dat je kiest voor (natuur)azijn, ook wel witte azijn genoemd, en niet voor schoonmaakazijn. De beste keuze is natuurazijn, doordat het zuurder is resulteert dit in een betere reiniging. Ook is de kans kleiner dat de geur en/of smaak van azijn achterblijven in de fles.

Vul de fles voor ongeveer 1/3e met (natuur)azijn en vul het aan met warm water, schud even en laat dit mengsel vervolgens voor ongeveer 10 minuten staan. Je kunt er ook bij dit mengsel voor kiezen om het de hele nacht te laten staan. Spoel de fles vervolgens goed om en plaats de dop hierna niet terug op de fles. Is de geur en/of smaak van azijn toch in de fles blijven hangen? Maak dan gebruik van citroensap en warm water, zoals bij punt 5 beschreven staat.

Combineer ze: natuurazijn en (baking)soda

Natuurazijn en (baking)soda kunnen ook heel goed gecombineerd worden voor het schoonmaken van je RVS fles. Deze stoffen zullen, wanneer je deze combineert, reageren en gaan bruissen. Vul je fles met een laagje natuurazijn en voeg hier een eetlepel (baking)soda aan toe. Wanneer het mengsel gestopt is met bruissen kan je het mengsel verder aanvullen met kokend water. Let op: plaats nooit de dop op de fles, hierdoor kan de druk te hoog worden. Laat het mengsel vervolgens 10 minuten staan. Mocht er door, bijvoorbeeld, koffie hardnekkige aanslag in de fles zijn ontstaan, kan je het mengsel langer laten staan. Maak de fles nog even goed schoon met een flessenborstel, giet de fles hierna leeg en spoel de fles vervolgens goed om. Ook nu is het belangrijk om de fles zonder dop te laten drogen.

5. Citroensap tegen geurtjes

Ben je jouw fles vergeten zonder dop op te bergen of heb je jouw RVS fles een grondige schoonmaakbeurt gegeven maar ruikt de fles nog steeds onfris? Hoewel vieze geurtjes en smaken niet in roestvast staal (RVS) kunnen trekken, kan je fles door de aanwezigheid van bacteriën toch minder fris gaan ruiken. Om je fles weer fris te laten ruiken kan je gebruik maken van warm water en citroensap. Vanwege de zuurtegraad van citroen kan je hiermee gemakkelijke onfrisse geurtjes en bacteriën uit je fles verwijderen. Vul de fles met water en citroensap en laat dit minstens 30 minuten of nog beter, een hele nacht, staan. Je kunt hier eventueel ook nog wat zout aan toevoegen. Spoel de fles vervolgens goed om, laat de dop en fles goed drogen en geniet weer van een frisse fles!