Gratis verzending vanaf 40,-

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis!*

Klanten geven ons een 9,4/10

15% korting met code WATER *

WAP loterij: € 46.628 voor de eerste natuurlijke dolfijnenopvang

Aan de kust van het Griekse eiland Lipsi wordt gewerkt aan de eerste natuurlijke dolfijnenopvang van Europa. Deze verlaten baai, verscholen in een landschap van bergen en rotsen, voldoet aan alle vereisten voor een gezonde leefomgeving van dolfijnen. Onze partner World Animal Protection (WAP) werkt hier samen met Aegan Marine Life Sactuary (AMLS) aan dit grote project. Een opvang voor ex-showdolfijnen is hard nodig nu dolfinaria wereldwijd hun deuren sluiten. Om dit allemaal te realiseren is een hoop nodig. WAP organiseerde daarom een loterij met mooie duurzame prijzen. Saywhat Bottles heeft deze actie gesupport door 20 duurzame Saywhat Bottles beschikbaar te stellen. Maar de échte winnaars zijn natuurlijk de dolfijnen. Dankzij deze loterij is het mooie bedrag van € 46.628 opgehaald. 

Dolfijnen in gevangenschap

Wereldwijd leven er meer dan 3.000 dolfijnen in gevangenschap, waarvan zo’n 300 in Europa. Veel van deze dieren worden als ze jong zijn gevangen. Hierbij lopen de dieren vaak inwendige verwondingen, kneuzingen en schaafwonden op en soms worden er dolfijnen per ongeluk gedood. De jonge dolfijnen worden gescheiden van hun familie en in kleine bassins geplaatst. Deze bassins lijken in niets op hun natuurlijke leefomgeving. Daarnaast wordt gewenst gedrag aangeleerd door ze te belonen met voedsel. Doordat ze ervoor zorgen dat de dolfijnen hongerig zijn, zijn ze gemotiveerd om te doen wat de trainers van ze vragen. De ‘glimlach’ van de dolfijn doet mensen ten onrecht denken dat dolfijnen het prettig vinden om in gevangenschap te leven. Echter, de realiteit is dat de dolfijnen gestrest, agressief en soms zelfs depressief worden van het leven in gevangenschap.

Een nieuw thuis voor ex-showdolfijnen

Helaas kunnen de dolfijnen die in gevangenschap hebben geleefd niet zomaar terug de zee in, hun kans op overleven in het wild is heel klein. Dit is afhankelijk van de gezondheidstoestand van de dieren, maar daarnaast missen ze vaak de vaardigheden en de kennis om zich in het wild te kunnen redden. Om een eind te maken aan het lijden van dolfijnen in gevangenschap moet er eerst een fokverbod komen. Eerder overhandigde WAP al een petitie aan de Tweede kamer met 80.000 handtekening voor dit verbod in Nederland.

Om deze dieren, die niet terug kunnen naar de zee, te redden realiseert WAP daarom in samenwerking met AMLS een opvangcentrum in een baai bij het Griekse eiland Lipsi. In deze opvangbaai kunnen voormalige showdolfijnen veilig in relatieve vrijheid leven. Deze leefomgeving voldoet zo veel mogelijk aan hun natuurlijke behoeftes. Ze hebben de ruimte om te zwemmen in een natuurlijke omgeving, te duiken en te jagen. Shows geven en gedwongen contact met mensen behoren voor deze dieren tot het verleden! Naast een opvang voor ex-showdolfijnen kan dit natuurlijk aquarium ook dienstdoen als revalidatiecentrum voor andere beschermde zeedieren zoals gewonde zeehonden en schildpadden.

Een lot uit de loterij

Om deze opvang te kunnen realiseren organiseerde WAP in samenwerking met sponsoren een loterij. Zo draag je niet alleen bij aan een beter leven voor dolfijnen, maar maakte je ook nog eens kans op mooie prijzen: een win-win! Het resultaat mag er wezen: in totaal werden er 6.217 loten verkocht, met een opbrengst van € 46.628 euro. Met dit geld wordt verder hard gebouwd aan de eerste opvang voor ex-showdolfijnen in Europa. Voor de opvang in gebruik genomen kan worden moet er nog wel veel gebeuren. Zo moeten er onder andere afscheidingen, twee quarantaine zeeverblijven en twee rehabilitatiezwembaden gebouwd worden. Ook is er flink wat materiaal nodig zoals duurzame netten, veterinaire apparatuur en een reddingsboot. Zo komt de opvang waar de dolfijnen naar hartenlust rond kunnen zwemmen, duiken en jagen steeds dichterbij. Een lot uit de loterij voor deze dieren!