AZURA UPDATE: Plastic dop en botontsteking

Azura heeft een erg interessante maand achter de rug. Tijdens onze vorige update was Azura voornamelijk aan het zwemmen en zelfs aan het duiken! Helaas hebben wij in deze november update iets minder positief nieuws. Niet alleen heeft onze Azura een botontsteking maar ze is namelijk, helaas, ook getroffen door de plastic vervuiling die wij zo graag proberen te verminderen…

Plastic dop gevonden…

De dierenarts kwam bij het uitruimen van Azura’s tank iets raars tegen in haar uitwerpselen. Zij vond hier namelijk een plastic dop. In het resort waar zij verblijft zijn plastic flesjes verboden, dus het is niet mogelijk dat Azura het daar heeft ingeslikt. Azura zit al meer dan een jaar in het resort, wat betekent dat het een jaar (!!!) heeft geduurd voordat Azura de plastic dop uit heeft kunnen scheiden. Het breekt ons hart dat zelfs onze eigen Azura is getroffen door de plastic vervuiling die wij als mens hebben aangericht.

Gelukkig heeft Azura geen klinische symptomen die verband hebben met de plastic dop. Azura heeft geluk gehad. Helaas is het niet altijd dit geval. Het inslikken van plastic kan erge schade aanrichten of zelfs fataal zijn. Dit geval herinnert ons aan het probleem dat wij elke dag proberen te bestrijden.

Verdere voortgang…

Vorige maand maakte Azura veel vooruitgang in het zwemmen. Ze begon oktober met een aantal fantastische zeebadden, waar ze herhaaldelijk tot 7 meter dook en daar ongeveer 2 en een halve minuut kon blijven! Helaas, kwam er daarna een periode van slecht weer, waarbij het water erg schokkerig was en Azura niet zo vaak kon zwemmen als voorheen. Bij haar meest recente zwemsessies eind oktober gebruikte zij haar overgebleven rechtervleugel niet zo goed als gewoonlijk, en als zodanig probeerde ze niet eens te duiken.

De arts heeft een röntgenfoto gemaakt om haar ellebooggewricht te beoordelen en helaas vond zij aanwijzingen voor een botontsteking die al een tijdje onder het oppervlak heeft gezeten, wat zou verklaren waarom ze de flipper niet zo vaak wilde gebruiken. Ze is begonnen met ontstekingsremmers en antibiotica die al een verschil lijken te maken. Ze heeft nog steeds een uitstekende eetlust en is altijd benieuwd wat mensen van plan zijn, voor het geval ze eten hebben, dus op dat vlak doet Azura het gelukkig erg goed.

Hoewel wij erg geshockeerd zijn over de plastic dop die is aangetroffen in Azura’s ontlasting, geeft dit ons wel motivatie om ons elke dag steeds meer in te zetten tegen de plastic vervuiling. Help jij ook mee? Met een Saywhat Bottle bespaar jij gemiddeld 167 plastic flesjes per jaar! Hiermee draag je bij aan een schonere oceaan en red je tegelijk ook veel dieren levens.

Lees ook: Meet Azura; het nieuwste lid van het Saywhat team!

Meer weten over Azura? Bekijk dan de website van het Olive Ridley Project!