Vervang wegwerp (plastic) voor duurzaam
Strijd jij mee voor een plasticvrije oceaan en vervang jij wegwerp plastic voor duurzaam? Wanneer de productie en het gebruik van plastic niet veranderen, is er in 2050 meer plastic dan vis te vinden in onze oceanen. Een groot deel van het plastic dat wij als mens gebruiken komt in de zee terecht. Plastic kan niet worden afgebroken, maar valt uiteen in een ontelbaar aantal microplastics. Dit heeft vervelende gevolgen voor het leven in zee: ze krijgen het binnen, raken erin verstrikt of worden er ziek van. Met deze 8 tips kan jij het gebruik van plastic verminderen!
1. Waterflessen
Plastic waterflesjes zijn makkelijk voor onderweg, maar slecht voor het milieu. Het duurt tot wel 500 jaar voordat een plastic flesje volledig is vergaan. Een groot deel van deze flesjes komt namelijk in het milieu terecht. Vanaf 2021 zit er daarom ook op waterflesjes van een halve liter statiegeld, het doel hiervan is om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Nog duurzamer is je plastic fles vervangen voor bijvoorbeeld een herbruikbare thermosfles. Deze duurzame drinkfles van roestvast staal (RVS) is verkrijgbaar in verschillende kleuren en houdt je drankje tot 12 uur warm en tot wel 24 uur koud. Het is zelfs mogelijk om je fles te personaliseren. Dus, vervang je plastic flesjes voor een herbruikbare variant!
2. Shampoo
Ook het wassen van je haar kan een stuk duurzamer, namelijk met een shampoo bar. Deze shampoo bars zitten niet verpakt in plastic en bevatten vaak alleen maar natuurlijke ingrediënten. Doordat deze bars zuiverder zijn dan shampoo uit flessen, maken ze het gebruik conditioner vaak overbodig. Daarnaast gaat een shampoo bar veel langer mee dan een fles vloeibare shampoo: tot wel 80 wasbeurten! Eén shampoo bar staat gelijk aan drie tot vier flessen shampoo, hierdoor bespaar je ook nog eens water.
3. Tandenborstel
Jaarlijks worden er miljarden tandenborstels weggegooid, vaak gemaakt van plastic. Wist je dat deze tandenborstels vaak ronddrijven in onze oceanen en dat er dagelijks meerdere aanspoelen op stranden? Deze tandenborstels vallen uiteen in microplastics en het duurt tot wel 500 jaar voordat deze zijn verteerd. In plaats hiervan kan je beter kiezen voor een tandenborstel gemaakt van bamboe. Ook deze tandenborstel moet je regelmatig vervangen, maar tandenborstels gemaakt van bamboe zijn daarentegen wel volledig biologisch afbreekbaar.
4. Plastic tassen
Gratis plastic tassen, bij bijvoorbeeld de supermarkt, zijn al niet meer toegestaan. Het doel hiervan is om afval in de zee en op straat tegen te gaan. Veel winkels hebben hun plastic tassen daarom vervangen voor een papieren variant. Daar waar het 20 jaar duurt voor een plastic tasje volledig vergaan is, duurt dit bij een papieren tas een maand. Maar ook dit is minder duurzaam dan het lijkt, papieren tasjes worden meestal minder vaak gebruikt dan een plastic variant. Nog duurzamer is het om je tas te vervangen voor een nettentasje gemaakt van biologisch katoen, een katoenen tote bag of een juten tasje.
5. Watjes en wattenstaafjes
Het is slechts een klein stukje wegwerp plastic, toch zijn wattenstaafjes één van de meest gevonden producten bij beach clean ups. Plastic wattenstaafjes zijn al vanaf 2021 verboden. In de meeste gevallen zijn deze vervangen voor papieren wattenstaafjes. Deze wattenstaafjes belanden, net als watjes, na eenmalig gebruik in de prullenbak. Dat kan (en moet) duurzamer! Kies bijvoorbeeld voor wasbare watjes en wattenschijfjes, gemaakt van duurzame materialen zoals bamboe en katoen. De wattenstaafjes zijn gemakkelijk schoon te maken door het gebruik van (warm) water en zeep, de wattenschijfjes kunnen gewoon in de wasmachine.
6. Tandpasta
Wist je dat er ook duurzame en natuurlijke vervangers zijn voor tandpasta? Tandpasta tubes zijn gemaakt van plastic en kunnen slecht gerecycled worden. Maar niet alleen de verpakking bevat plastic, ook in tandpasta zelf zitten microplastics. Daarnaast zitten er veel niet-natuurlijke ingrediënten in tandpasta. Tegenwoordig bestaan er verschillende merken die het mogelijk maken om je tanden te poetsen met een product met natuurlijke ingrediënten én zonder plastic!
7. Fruit- en groentezakjes
Gebruik jij nog steeds plastic zakjes voor je groente en fruit in de supermarkt? Hoewel sommige supermarkten zijn gestopt met het aanbieden van deze zakjes, liggen ze bij veel nog gratis voor het grijpen. Dit kan duurzamer! Veel soorten groente en fruit kan je ook gewoon los meenemen. Een andere mogelijkheid is een herbruikbaar zakje. Veel van deze herbruikbare netjes, die bij de supermarkt verkrijgbaar zijn, zijn gemaakt van nylon. Hoewel je in dit geval al veel duurzamer bezig bent, is het goed om te weten dat dit materiaal microplastics afgeeft. Gebruik in plaats hiervan een zakje die gemaakt is van katoen of linnen, dit zijn natuurlijke materialen.
8. Koffiebekers
Veel bedrijven hebben hun plastic (koffie)bekers al vervangen voor een papieren variant. Echter, om deze bekers vloeistofdicht te maken worden ze voorzien van een plastic binnenlaag. Vanaf 2023 worden ook deze bekers verboden. Tijd dus om deze wegwerp bekers te vervangen voor een herbruikbare variant. Met een koffiebeker van roestvast staal (RVS) blijft je koffie ook nog eens 8 uur warm. Wist je trouwens dat je soms zelfs korting krijgt op je warme drankje als je je eigen herbruikbare beker meeneemt?