RECEPTEN: Top 10 gezonde smoothies!

Een nieuw jaar, een nieuwe start. Begin jij dit jaar ook met het goede voornemen om gezonder te gaan eten? Saywhat helpt een handje mee met de top 10 lekkerste en toch hele gezonde smoothies.

Maak jij dit jaar je goede voornemens realiteit? Lees snel verder en kies jouw go-to (ontbijt of tussendoor) smoothie!

LEES OOK: 10x de lekkerste fruitwater recepten

RECEPT #1: Ijskoude aardbeien smoothie

BENODIGDHEDEN
  • 2 doosjes diepvriesaardbeien van 225 gram
  • 200 ml kokosmelk
  • 250 ml sinaasappelsap
  • Paar blaadjes verse munt
  • Verse aardbeien om te garneren
BEREIDING
  1. Doe de bevroren aardbeien met de kokosmelk en sinaasappelsap in de blender en pureer tot een egale massa.
  2. Voeg de blaadjes munt toe en mix nog even een minuutje mee.
  3. Verdeel de ijskoude smoothie over 4 glaasjes. Rijg 1 of thee verse aardbeien met eventueel een blaadje munt aan een prikker en leg deze op de glaasjes.
  4. Serveer de drankjes als ze nog ijskoud zijn. Of bewaar ze in de Saywhat Bottle, zo blijven ze tot wel 24 uur koud!

RECEPT #2: Banaan/mango smoothie

BENODIGDHEDEN
  • 1 mango
  • 1 banaan
  • 200 ml kokosmelk
  • 250 ml sinaasappelsap (vers geperst of uit een flesje)
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 1 eetlepel honing
BEREIDING
  1. Snijd de mango en banaan in stukken en pureer deze samen met de kokosmelk en sinaasappelsap in een blender. Je kunt ook een staafmixer gebruiken als je geen blender hebt.
  2. Voeg de honing toe en roer deze er door heen.
  3. Schenk het sap in grote glazen en schep er een beetje geraspte kokos op.
  4. Garneer eventueel met een prikker met fruit en een rietje.

RECEPT #3: Banaan/framboos smoothie

BENODIGDHEDEN
  • 2 bananen
  • 150 gram frambozen
  • 250 gram sinaasappelsap
  • 250 gram yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
BEREIDING
  1. Doe de bananen, sinaasappelsap, citroensap en yoghurt in de blender en mix helemaal fijn.
  2. Voeg de frambozen toe en mix deze er doorheen.
  3. Giet de smoothie in glazen. Hij is het lekkerst als je hem direct nuttigt maar ook nog max 1 dag afgedekt te bewaren in de koelkast.

RECEPT #4: Groene smoothie

BENODIGDHEDEN
  • Halve mango
  • Halve avocado
  • Twee handen vol andijvie
  • 450 ml water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • Snufje zwarte peper
  • 50 ml kokosmelk
BEREIDING
  1. Snijd de halve mango en halve avocado in stukjes, evenals de andijvie als deze nog niet voorgesneden is.
  2. Stop de voorgaande ingrediënten in de blender en mix deze. Voeg hierna het water toe en de kokosmelk en mix alles in de blender tot een glad mengsel. V
  3. Voeg hierna de olijfolie, kurkuma en het snufje zwarte peper toe en mix nog een laatste keer.
  4. Hierna is deze heerlijke gezonde smoothie klaar en kun je smoothies serveren!

RECEPT #5: Bosvruchten smoothie

BENODIGDHEDEN
  • 100 gram blauwe bessen
  • 75 gram frambozen
  • 1 banaan
  • 150 ml magere yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel lijnzaad (optioneel)
BEREIDING
  1. Doe alle ingrediënten in een blender en mix fijn.
  2. Schenk de paarse smoothie in een glas
  3. Garneer eventueel met wat blauwe bessen, frambozen en/of lijnzaad.

TIP: Ook lekker met aardbeien en/of bevroren fruit.

RECEPT #6: Mango lassi

BENODIGDHEDEN
  • 300 gram mango, in stukken
  • 250 gram yoghurt
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 eetlepel (riet)suiker
  • 8 ijsklontjes
  • Verse munt
BEREIDING
  1. Doe de mango, ijsklontjes, yoghurt en limoensap in de blender en mix helemaal fijn.
  2. Voeg de suiker en wat verse munt toe en blend nog even goed oor totdat alle stukjes munt helemaal fijn zijn.
  3. Giet de mango smoothie in glazen en serveer met een takje munt.
  4. Voor een helemaal gezonde versie kun je de suiker ook weg laten of vervangen door een beetje honing.
  5. Hij is het lekkerst als je hem direct nuttigt maar ook nog max 1 dag afgedekt te bewaren in de koelkast.

RECEPT #7: Powersmoothie (espresso en banaan)

BENODIGDHEDEN
  • 50 gram hazelnoten in vlies
  • 100 ml espresso (of sterke koffie)
  • 250 ml kokosyoghurt
  • 4 medjouldadels zonder pit
  • 2 rijpe bananen
  • 250 ml volle melk
BEREIDING
  1. Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten goudbruin en schud ze op een bord.
  2. Doe de espresso met 2 el hazelnoten in de blender en pureer fijn.
  3. Voeg de kokosyoghurt, dadels en banaan toe en pureer tot een gladde smoothie.
  4. Verwarm de melk in de melkopschuimer. Hak de resterende hazelnoten fijn.
  5. Schenk de smoothie in 4 glazen en schep een dikke laag melkschuim erop. Bestrooi met de fijn gehakte hazelnoten.

RECEPT #8: Watermeloen smoothie

BENODIGDHEDEN
  • 450 gram watermeloenstukjes
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 200 ml halfvolle yoghurt
BEREIDING
  1. Doe de watermeloen met het sinaasappelsap en de yoghurt in de blender en pureer tot een gladde smoothie. Of doe alle ingrediënten in de maatbeker en pureer met de staafmixer glad.
  2. Schenk de smoothie in 4 glazen en steek in elk glas een rietje.

Tip 1: Doe voor een ijskoude smoothie de watermeloenblokjes eerst 30 minuten in de vriezer.

Tip 2: Voeg voor een romige smoothie 1 rijpe banaan toe.

RECEPT #9: Gezonde Nutella smoothie

BENODIGDHEDEN
  • 1 banaan
  • 3/4 glas sojamelk – amandelmelk of rijstmelk kan ook
  • 2 eetlepels havermout
  • handje hazelnoten – of een eetlepel pindakaas
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel rauwe cacao.
BEREIDING
  1. Stop alle ingrediënten voor deze gezonde Nutella smoothie in je blender en blend er een gladde smoothie van.
  2. Als je hazelnoten gebruikt laat je de blender minimaal een halve minuut aanstaan voor een glad resultaat.
  3. Voeg nog wat melk toe als je gezonde Nutella smoothie te dik is.

RECEPT #10: Roze ontbijt smoothie

BENODIGDHEDEN
  • 30 gr ‘fijne’ havermout
  • 4 eetlepels gekookt water
  • 1 kleine banaan in stukjes
  • 100 gram (diepvries) frambozen
  • 150 ml amandelmelk
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 100 gram soya yoghurt (bijv. Mild ‘n Creamy)
BEREIDING
  1. Stop de havermout in een kommetje en giet hier het gekookte water overheen. Laat 10 minuten staan on te wellen.
  2. Doe alle ingrediënten – behalve de yoghurt – in een blender of mix in een hoge kan met een staafmixer en pureer het geheel.
  3. Roer tot slot de yoghurt er doorheen, schenk in een groot glas en serveer met een rietje

PROOST!

Opzoek naar nog meer lekkere recepten? Volg ons ook op Instagram om nooit meer een recept te missen!