RECEPTEN: 10 cocktails voor de feestdagen!

De feestdagen zijn aangebroken; Kerst en Oud & Nieuw staat voor de deur. Om het nieuwe jaar knallend in te gaan, moet er natuurlijk eerst worden geproost! Saywhat heeft voor jou de 10 lekkerste cocktails recepten uitgekozen voor de feestdagen. Of je nou fan bent van martini’s, mojito’s of toch heel iets anders; er staat een recept voor je bij!

Drink smakelijk en fijne feestdagen!

LEES OOK: RECEPTEN: 10x de lekkerste, warme winterdrankjes!​

RECEPT #1: Kir Royal

BENODIGDHEDEN
  • 20 ml Creme de cassis
  • 120 ml Champagne of prosecco
  • Garneren: 1 stuk kumquat
BEREIDING
  1. Voeg met een barmaatje 20 ml creme de cassis toe
  2. Hierna vul je je glas geleidelijk met champagne of proseccoEven roeren met een barlepel zodat de cocktail goed mengt
  3. Garneren met een exclusieve garnering zoals kumquat aan het glas, Kaapse Bes of aalbesjes staan ook mooi

RECEPT #2: Cranberry Mojito

BENODIGDHEDEN
  • 45 ml rum
  • 4 partjes limoen
  • 2 theelepels rietsuiker
  • 15 ml bruiswater
  • 30 ml cranberry sap
  • Garnering: munt en cranberries
BEREIDING
  1. Begin met limoen partjes (4) en voeg hier met een barlepel 2 schepjes rietsuiker aan toe. Even stevig muddlen in het glas.
  2. Voeg je rum toe en vul je glas met crushed ice. Even goed stirren met je barlepel zodat alles goed mengt.
  3. Hierna voeg je nog 1 deel cranberrysap toe en aftoppen met bruiswater.
  4. Hierna roer je nog een keer voorzichtig met je barlepel en garneer je je glas met munt en verse cranberries.

RECEPT #3: White Christmas Martini

BENODIGDHEDEN
  • 60 ml vanille vodka
  • 60 ml yoghurt
  • Kruiden: kaneelpoeder, anijsster of kruidnagel
  • Kerst zuurstok (2 stuks)
BEREIDING
  1. Doop je glas in suikersiroop en dep daarna de rand van het glas in de gestampte zuurstok snippers.
  2. Als je een mooi gekleurd rimlaagje heb, pak je een shaker met wat ijs. Daarin gaan 2 delen vanille vodka en 2 delen yoghurt.
  3. Voeg nog wat kruiden toe voor extra kerstbeleving zoals kaneelpoeder, anijsster of bijvoorbeeld kruidnagel. Even shaken tot je een vloeiend wit geheel krijgt en daarna uitschenken in je martiniglas.
  4. Als finishing touch gaat er een kerst zuurstok in.

RECEPT #4: Kerst Punch

BENODIGDHEDEN
  • 75 ml vodka
  • 75 ml chambord likeur
  • 45 ml Grand Marnier
  • 45 ml Dom Benectine
  • 30 ml vanille siroop
  • Prosecco of cava (1 fles)
  • Limoen (2 stuks)
  • Rood fruit: frambozen en cranberries
BEREIDING
  1. Pers 1 limoen. Voeg daarna met een barmaatje de vodka, de chambord likeur, grand marnier en vanille siroop toe.
  2. Daarna voeg je de prosecco toe (je kunt ook cava gebruiken). Daarna voeg je een bakje frambozen en een bakje cranberries toe en dun gesneden limoenpartjes.
  3. Als laatste voeg je nog wat heilige Dom Benectine toe. Even roeren met een punchlepel en proeven.

RECEPT #5: Christmas Fizz

BENODIGDHEDEN
  • 30 ml Gin
  • 15 ml Triple sec
  • 60 ml Prosecco (of cava of champagne)
  • Bevroren cranberries
  • Rozemarijn
BEREIDING
  1. Gebruik een gekoeld champagne coupe glas (een breed champagneglas).
  2. Leg hierin de bevroren (!) cranberries.
  3. Schenk met een barmaatje de gin en triple sec.
  4. Hierover giet je de prosecco zodat het mooi gaat bruisen in je glas.
  5. Daarna nog een mooi takje rozemarijn toevoegen in het glas.

RECEPT #6: Santa Martini

BENODIGDHEDEN
  • 30 ml vanille vodka
  • 5 aardbeien
  • Champagne of Prosecco (shotglaasje)
  • Eiwit (eiwit van een half ei)
  • Verse limoensap (1/4 limoen)
  • Garneren met aardbei
BEREIDING
  1. Blend de aardbeien.
  2. Doe de coulis in een shaker met ijs. Voeg hier vanille vodka, eiwit, limoensap en een klein beetje suikersiroop aan toe.
  3. Even goed shaken en uitschenken in je martini glas. Je glas garneer je met een aardbei.
  4. Maar je bent nog niet klaar. Deze cocktail drink je namelijk in stijl met een klein glaasje champagne of prosecco on the side!

RECEPT #7: Kerst Spoom

BENODIGDHEDEN
  • Yoghurt ijs (1 flinke bol per glas)
  • Prosecco (60 ml per glas)
  • 15 ml Vodka
  • Druppeltje grenadine of aardbeienlikeur
  • Garnering: aalbessen
BEREIDING
  1. Gebruik een blender. Doe hier een flinke bol yoghurt ijs in en schenk hier 2 delen prosecco bij en een half deel vodka.
  2. In de tussentijd schenk je een klein rood laagje in je champagneglas met grenadine of aardbeienlikeur.
  3. Na ca 2 minuten blenden schenk je de spoom uit in een mooi champagneglas.
  4. Garneren met mooie rode aalbesjes voor de kerstuitstraling.

RECEPT #8: Chocolate Cherry Martini

BENODIGDHEDEN
  • 60 ml Chocolade likeur (Mozart)
  • 30 ml Melk
  • 15 ml Maraschino likeur
  • Slagroom
  • Cocktailkers
BEREIDING
  1. Deze cocktail maak je in een shaker met ijs. Het hoofdingrediënt is chocolade likeur. Gebruik hiervan 2 delen.
  2. Daarnaast voeg je 1 deel melk toe en een half deel maraschino likeur voor de cherry smaak.
  3. Even goed shaken en uitschenken in een gekoeld glas.
  4. Schenk het glas niet helemaal vol, want er moet ook nog slagroom op.
  5. En on top een mooie rode cocktailkers.

RECEPT #9: Clover Club

BENODIGDHEDEN
  • 45 ml gin
  • 5 frambozen
  • 20 ml citroensap
  • 5-10 ml suikersiroop
  • Eiwit
  • 3 frambozen voor de garnering

BEREIDING

  1. Begin met een shaker waar je 5 frambozen in muddlet.
  2. Voeg de helft van het eiwit toe, wil je veel schuim gebruik dan het eiwit van een heel ei.
  3. Voeg met een barmaatje 45 ml gin, en 20 ml versgeperste citroensap en 5-10 ml suikersiroop.
  4. Even krachtig shaken en even proeven.
  5. Hierna shake je nog een keer maar dan met ijsblokjes om de cocktail koel te maken.
  6. Uitschenken met een zeefje (double strainen) zonder ijs in een classy martiniglas.
  7. Garneer met 3 frambozen aan een cocktailprikker.

RECEPT #10: Hibiscus Royal

BENODIGDHEDEN

  • 75 ml champagne of prosecco
  • 1 hibiscus
  • 1 theelepel siroop

BEREIDING

  1. Begin met een champagneglas.
  2. Pak 1 hibiscus en leg deze onderin het glas.
  3. Voeg geleidelijk prosecco of champagne toe in het glas tot het glas gevuld is.
  4. Kort stirren in het glas zodat het goed mixt.
  5. Even proeven. Wil je de cocktail zoeter maken dan voeg dan nog 3-5 ml siroop toe.
  6. Opdienen en proosten voordat je je eerste slok neemt.

PROOST EN FIJNE FEESTDAGEN!

*deze recepten zijn te danken aan Cocktailicious