MEET ASH: Onze nieuwe adoptie schildpad!

Naast onze lieve adoptie schildpad Azura, hebben wij dankzij jullie een nieuwe schildpad kunnen adopteren van het Olive Ridley Project! Ash is een jonge karetschildpad die verstrikt was geraakt in een spooknet bij het eiland Thoddoo. Naast een beschadigde flipper, is Ash ook de dupe geweest van de plastic vervuiling.

Informatie over Ash

Opgenomen: 27 November 2020

Lengte: 27 cm

Gewicht: 1.6 kg

Soort: Karetschildpad

Gevonden: Alif Alif Atoll, Thoddoo

Ash is een juveniele karetschildpad die verstrikt in een spooknet werd gevonden door de mensen op Thoddoo. Ze belden dr. Minnie meteen om advies te krijgen en ze was in staat om hen te begeleiden bij het veilig en comfortabel houden van Ash.

Ash werd per speedboot bij Coco Palm af geleverd, en ze kwam rond het middaguur veilig aan. Dr. Minnie en Jinaad hielden zich vervolgens bezig met het nemen van bloedmonsters en röntgenfoto’s, evenals met het geven van pijnstilling en vocht.

De röntgenfoto’s toonden aan dat haar rechtervleugel bijna volledig was geamputeerd door het spooknet en slechts aan een klein deel van de huid hing. Dr. Minnie injecteerde plaatselijke verdoving rond de stronk en verwijderde de flipper, en bracht vervolgens een klein drukverband aan in geval van bloeding.

Gelukkig gaat het nu goed met Ash en zwemt ze weer als nieuw! Schildpadden kunnen gelukkig ook heel goed zwemmen met maar één flipper!

Plastic vervuiling

Helaas, na Azura is ook kleine Ash geplaagd door plastic….

Dr. Minnie vermoedde dat er misschien wat plastic in Ash’s ingewanden zat op basis van haar geschiedenis, en toen werd ze gevonden met een stukje plastic dat uit haar cloaca stak! Dr. Minnie trok hem er voorzichtig uit en gelukkig werd hij heel gemakkelijk verwijderd. Het was zacht plastic dat zonder incidenten doorging, maar het is erg triest dat het er in de eerste plaats zelfs is en onze beide schildpadden dit door hebben moeten maken.

Maar hier stopt het niet bij. In twee dagen heeft Ash de grootste variatie aan verschillende soorten plastic uitgeworpen. We hebben het over hard plastic uit containers, plastic verpakkingen, plastic zakken van minstens drie verschillende kleuren, plastic canvas-achtige spullen, stukjes flesdop EN een weggegooid visnet, waarschijnlijk hetzelfde dat haar in de war raakte en haar rechterflipper heeft beschadigd.

Plastic vervuiling is een veelvoorkomend probleem bij schildpadden en andere dieren. Let alsjeblieft op je eenmalig plastic verbruik, want alleen samen kunnen wij een verschil maken! 🌎🌿

Gelukkig maakt Ash zich het verder goed en mag ze hopelijk zo snel mogelijk weer vrij gelaten worden in haar natuurlijke habitat. Nogmaals willen wij jullie allemaal super erg bedanken, want namens jullie hulp hebben wij de kans gehad om Ash te adopteren en het Olive Ridley Project te kunnen steunen.

Meer weten over onze andere adoptie schildpad Azura? Lees dan hier verder: